Baumansicht ein

Brotkrumen-Navigation

Symbol Kurs

414552-HS2015: Representation Theory of Lie Algebras

This course is an introduction to the theory of Lie algebras and their representations. The central topic are semisimple Lie algebras over an algebraically closed field of characteristic 0, and the goal is the classification of simple such Lie algebras by their root systems.

ECTS credits: 6

This course is intended for students in the following programs:
B.Sc. in Mathematics (Haupt- oder Spezialisierungsmodul)
M.Sc. in Mathematics (Gefäss Algebra und Grundlagen)
M.Sc. in Statistics (Gefäss Mathematik)

Time and Venue:
Monday, 08-10, B77 (ExWi)
Friday, 08-10, B78 (ExWi)
Start: Monday, September 14, 2015

Exercises:
There will be an exercise session every week on Friday, 9.15 - 10h. The exercises form an indispensable pillar of the course; part of the general theory will be treated in exercises.
Exercise sessions start in the second week of the semester.
A series of exercises will be available every weekend on this page. These will be discussed during the following exercise session, solutions can be handed in on the following Monday, and the corrected solutions will be given back on the following Friday.

Literature:
James E. Humphreys, Introduction to Lie Algebras and Representation Theory, Springer, Graduate Texts in Mathematics
William Fulton and Joe Harris, Representation Theory: A First Course, Springer, Graduate Texts in Mathematics
Kursprogramm

Beschreibung

Lecturer: Prof. Dr. Christine Riedtmann, Assistant: Dr. Lukas Lewark

Zugriff
Unbegrenzt – wenn online geschaltet
Sie können diesem Kurs direkt beitreten.
Zeitraum für Beitritte
Unbegrenzt

Für Kursadministratoren freigegebene Daten

Daten des Persönlichen Profils